Tjänster

Artiklar

Ta dig ut ur Kronofogden

Att hamna hos Kronofogden kan bli mycket besvärligt. Det gör att det blir svårt att få tag i en bostad eller ta lån. Om du ändå har hamnat där så finns det några saker du kan göra för att ta dig därifrån.

Dra inte på dig nya skulder

Det första du bör göra är att inte dra på dig nya skulder. För att ta reda på vad som lätt kan bli skulder kan du först läsa De 17 vanligaste lyxfällorna.

Prata med familjen

Om familj och vänner inte redan vet om att du har hamnat hos Kronofogden så rekommenderar jag att prata med dem. Det kan vara tufft att berätta men känns oftast bättre efteråt.

Familj

Förutom att det blir lättare rent psykiskt när omgivningen förstår situationen så finns det också andra fördelar.

Slipp frågor om saker som kostar

Du slipper få frågor om att följa med på saker som kostar pengar, vilket annars kan ha varit svårt att säga nej till.

Få hjälp att lösa en skuld

I vissa fall kanske du kan få hjälp att lösa en skuld av en vän eller släkting. Gör det inte till en vana för tanken är inte att du ska utnyttja dina nära och kära. Det kan göra saken värre i förlängningen.

Få hjälp med tips, samtal och pepp

Kanske har din familj bra tips på hur du kan ta dig ur skuldfällan och därmed Kronofogden på sikt. Om du mår dåligt kan de istället vara ett stöd, någon att prata med. Kanske är det så att du bara har gett upp. I så fall kan familjen inte bara ge tips och stöd, utan även peppning så du verkligen tar tag i det som behöver göras.

Betala av så mycket det går

Skulder fungerar så att de ökar ju längre man har dem. Därför är det viktigt att bli av med dem så fort som bara möjligt. Alla pengar du har över ska du sätta in hos Kronofogden.

Betala

Många är rädda för att gå till Kronofogden och betala in beloppet, ifall personalen blir arg. Det man bör tänka på här är att man inte står i skuld till personalen. De får sin lön oavsett om du har en skuld hos Kronofogden eller ej. Därför har de inget personligt agg mot dig. Det innebär att de arbetar som på vilket kontor som helst. Det kan såklart finnas tjurig personal, men de är antagligen inte fler än som vilken arbetsplats som helst.

Betala räkningarna i tid

Betala räkningar

Om du inte betalar räkningarna i tid får du påminnelseavgifter och kan få mer skulder till inkasso kronofogden. Öppna därför alla de brev du får även om det kan var otäckt när man hamnat i den situationen.

Tjäna mer pengar

Framöver kommer jag att skriva en text om att tjäna pengar, men den är inte klar än. Det du kan göra kortfattat är:

 • Byt jobb
 • Jobba extra
 • Panta burkar (alla pengar räknas)
 • Var kreativ och hitta nya inkomstkällor

Jobba

Sänk dina lånekostnader

Det finns flera saker du kan göra för att sänka dina lånekostnader. Det man bör känna till är att långivarna är inte omöjliga att förhandla med. Kostnaderna är inte satta i sten. De går att ändra på.

Hopbakslån

Ett sätt att få ner räntan rejält är att skaffa ett hopbakslån. Det innebär att långivaren tar över alla dina lån. Istället får du ett nytt lån med en bättre ränta. Förutom lägre ränta blir det lättare att ha koll på kostnaden eftersom det bara är ett lån som ska betalas.

Lägre räntor

Det är inte alltid det går att få ett hopbakslån. I så fall kan man försöka få ner räntan. Det räcker oftast med att ringa och säga att man har det tufft och fråga vad de kan göra. Oftast kan de göra någonting. Ring inte bara en utan ring alla du har lån hos.

Hopbakslån

Betala av dyraste lånen först

Det man vill undvika är att kostnaden ska öka. För att dämpa den effekten bör man betala av det dyraste lånet först.

Högst ränta inte alltid dyrast

Det kan vara det lån som har högst ränta men man bör inte bara stirra sig blind på räntan. Vissa har andra avgifter som exempelvis årskostnad. Såklart måste du se till att alla lån och skulder som krävs betalas av i tid innan du börjar betala av mer på det dyraste lånet.

När det dyraste lånet är betalt går du vidare och betalar av det näst dyraste. För varje lån du har betalat av så blir det lättare att hålla koll eftersom det blir färre fakturor för varje du har betalat av.

Skuldsanering

Det kan vara så att allt verkar totalt hopplöst. I så fall kan skuldsanering vara enda utvägen. För att kunna få skuldsanering är det vissa krav som ska vara uppfyllda.

Krav för skuldsanering

Det ska synas på kontoutdragen att du gör allt för att betala av de skulder du har. Du bör heller inte haft skuldsanering sedan tidigare för då är chansen mycket liten att du får det igen. Utöver det så görs en individuell bedömning som baseras bland annat på historiken, varför du har hamnat i skuldfällan.

Dammsugare

Så lever du med skuldsanering

Det som händer om du får skuldsaneringen är att du blir skuldfri, men att du också måste leva på ett förbehållsbelopp (liknar existensminimum). I det ingår boendekostnad och levanadskostnader.

Sammanfattning

Det är ganska enkelt att ta sig ur skuldfällan och Kronofogden så här på pappret. I verkliga livet kan det vara svårare. I många fall handlar det om att rycka upp sig och ta tag i att göra något åt situationen. Om det är för tufft att ta tag i allt, försök att göra en sak varje dag. Börja med det viktigaste först, vilket är att betala räkningarna.

 • Dra inte på dig nya skulder
 • Prata med familjen
 • Betala av så mycket det går
 • Betala räkningarna i tid
 • Tjäna mer pengar
 • Sänk dina lånekostnader
 • Skuldsanering