Tjänster

Artiklar

Snabblån

Snabblån och smslån

Små lån ska gå snabbt och enkelt

Utbudet av kreditgivare i Sverige har vuxit explosionsartat de senaste åren och det är den främsta anledningen till att vi existerar. Vi vill hjälpa dig som konsument att få en bättre överblick av utbudet och lättare kunna avgöra vilket lån som passar dig. Ta del av vår "ranking" på kreditgivarna men läs gärna igenom vad de kan erbjuda just dig.

Snabblånets grundkoncept

Grundkonceptet i snabblån är att denna kreditform ger dig som låntagare möjligheten att snabbt låna en mindre summa pengar vid de tillfällen då det behövs ett tillfälligt påslag i kassan. Beroende på kreditbolagets erbjudande kan du få pengarna insatta på kontot alltifrån samma dag till inom ett par dagar. Återbetalningstiden på lånet kan även den variera men ligger oftast på 30, 60 och 90 dagar.

Det historiska perspektivet på snabblån

Den här typen av konsumentkreditform har inte funnits i Sverige alltför länge. “Premiären” gjordes 2006 men själva formen av lån är ingen nyhet i resten av världen. I bland annat Finland, Kanada och USA är detta ett känt fenomen. Utvecklingen i Europa och främst här i Norden har gått i en rasande fart och nu finns det kreditgivare i nästan varje land och de erbjuder alla olika former av snabblån.

Skillnaden mellan snabblån, SMS-lån, mikrolån och smålån

“Ett kärt barn har många namn” lyder talesättet och det stämmer verkligen in på begreppsvärlden inom kortsiktiga lån. När man försöker särskilja begreppen märker man snabbt att snabblån, SMS-lån, mikrolån och smålån egentligen bara är olika namn på samma sak. De indikerar att du som låntagare kan få ett litet och tillfälligt tillskott i pengakassan inom en kort period.

Trots det så finns det vissa saker som skiljer begreppen åt och för att hjälpa dig som låntagare har vi satt ihop en begreppsdefinition här nedan. Syftet med denna är att du på ett lättare sätt ska kunna avgöra vilket typ av lån som motsvarar dina förutsättningar och behov.

Snabblån - om du behöver pengar snabbt

Det är ett mindre lån som är perfekt för dig som vill ha svar fort och pengarna insatt på kontot inom en kort tidsfrist. Historiskt rörde sig dessa typer av lån om maximalt några tusenlappar numera erbjuder däremot de flesta kreditgivare lån på upp till 10 000 kronor

SMS-lån - ansök eller legitimera via SMS

Detta är en form av snabblån men det som skiljer sig är att kreditgivaren ger dig möjlighet att ansöka via SMS och sedan genomför du identifieringen antigen via e-legitimation, ID-handling eller telefon. Upplysningsvis så finns det företag som säger sig erbjuda SMS-lån än fast ingen del av låneprocessen sker via SMS

Mikrolån - det lilla lånet

Mikrolån är precis som namnet antyder väldigt små i sin storlek, allt som oftast någonstans mellan 500 kr upp till några få tusenlappar. Denna typen av lån är väldigt användbara till dig som inte behöver låna så mycket pengar.

Smålån - det bästa samlingsbegreppet

Smålån än är nog det bästa allmänna beskrivningen av denna typen av konsumentkreditform. Det syftar till att på ett enkelt sätt kategoriera dessa lån som går ut på att du som låntagare är i behov av en mindre summa pengar för att täcka upp för oplanerade utgifter.